Avlastningsbord - utefter väggen, vid soffan eller på höjden

Snygga och praktiska avlastningsbord kan ställas mot väggen nära en soffa så de hamnar lite i skymundan. Eller hitta ett utrymme som inte är bra till någonting annat, t.ex. en kort vägg mellan två fönster. Ett avlastningsbord kan med fördel ha förvaring undertill. Lådor, hyllor eller både och.

Men man kan också göra det lite trevligt genom att ställa vackra dekorationer ovanpå, t.ex. en vas med blommor, en fin lampa eller några ljuslyktor för värmeljus. En spegel på väggen ovanför är en klassiker. Saker man inte vill ha framme kan i stället läggas i förvaringsutrymmena.

Står bordet i hallen kan man ställa en pall bredvid där man kan slå sig ner medan man knyter skorna. Om plats finns under bordet, varför inte utnyttja den och ställa en korg eller back med saker där? Eller kanske till och med pallen. Förvaringsutrymmen kan man aldrig få för många av. En del bord har en skohylla under, vilket kan bli riktigt snyggt i hallen.Just denna typ av avlastningsbord är populära i shabby chic-stil, kanske för att de var vanliga i lite äldre hem och vi har sett dem hemma hos mormor och morfar. Matcha med en lampa i gammaldags stuk, en av mormors virkade dukar och kanske en och annan prydnadssak.

Ska avlastningsbordet stå i vardagsrummet finns nu superpraktiska bord med en liten tidningshylla på sidan. Då får man både bort tidningarna från soffbordet och har dem även nära till hands när man sitter i soffan. Snyggt och bekvämt.

En del bord finns i stapelbara varianter där man kan köpa ett par, tre likadana bord som man antingen kan ställa ovanpå varandra och stapla förvaringen på höjden. Eller så kan man ställa dem bredvid varandra eller på olika ställen i rummet. Möjligheterna är många och man kan variera sig efter behovet som finns just nu. Samtidigt som man garderar sig inför framtiden.