Barbord - hemmalyx

Många drömmer om ett barbord med barstolar hemma eftersom det ger en mysig barkänsla för gäster. Eller ett avskalat och kanske lite futuristiskt intryck (tänk motsatsen till fluffigt och mysigt). Men i vissa hem är det också väldigt praktiskt, t.ex. om köket är öppet mot vardagsrummet och man behöver något som delar av. På så sätt kan man då sitta i köket och samtidigt vara social med dem som sitter i vardagsrummet. Dessutom fungerar det som en praktisk avlastningsyta.

Det finns olika typer av barbord men den gemensamma nämnaren brukar vara att de är smala och höga. En variant sitter fast i väggen ungefär som ett klaffbord. En annan typ står på fyra ben. Runda barbord med ett ben i mitten och som kanske bara rymmer två glas är också en stilfull variant. Eller vad sägs om ett litet, högt, fyrkantigt bord med höga pallar runt omkring? Allt beror såklart på inredningen i övrigt. Sedan finns det mindre avlastningsbord eller bord med förvaring som också brukar gå under beteckningen barbord. Behöver du bara bordet för en kortare tid eller kommer att använda det relativt sällan kan du fundera på att i stället hyra det.
Barbord och stolar

Fundera ut i förväg vilken sorts barstolar som skulle kunna tänkas passa till. Ska det vara klassiska höga pallar på en fot som kanske kan skjutas under bordet när de inte används? Dessa tar upp minimal plats och är bra om man inte har så mycket plats. Men de är knappast de mest bekväma stolar att sitta på under långa middagar. Sedan finns varianten med ryggstöd. Slutligen kan man såklart ha en modell som liknar "vanliga" stolar men se till att de är höga nog för att nå upp ordentligt till bordet. Det är viktigt att barstolarna har samma stil som bordet. De bör även passa i storlek och ha samma träslag. Om du är osäker, se då till att köpa stolar som hör ihop med ett visst barbord, som ett sorts "set".