Skrivbord - snygga, billiga och ergonomiska

Billiga skrivbord växer verkligen på träd. IKEA, Jysk m.fl. har alla bra priser men hur ergonomiska är dessa bord egentligen? Ett skrivbord är ett av de flitigast använda möblerna i hemmet om du sitter mycket vid datorn, ritar eller liknande. Det är därför otroligt viktigt att tänka på ergonomin snarare än ekonomin. Snygga och billiga skrivbord i all ära men man vill kunna gå därifrån med kroppen i bra skick också. Planera noga rummet innan du väljer skrivbord. Se till så att ingenting kommer att stå i vägen för lådor som ska öppnas eller stolar som ska skjutas in och ut (det gäller inte minst mattor). Finns det lådor, ribbor eller annat som sticker ut och hindrar dig från att få ordentligt med plats? Kom ihåg att det är viktigt att kunna röra på kroppen om man sitter ner långa stunder.
Skrivbord och förvaring

Var ska belysningen sitta? Behöver du plats för en lampa som ska stå på eller bredvid bordet? Eller kanske rent av kunna klämmas fast i bordsskivan?

Hur mycket förvaring behöver du i nära anslutning till din arbetsplats? Är det viktigt att kunna komma åt alla papper och pennor snabbt? Vill du ha skrivare nära till hands? Se då till att den är lätt att komma åt. Man ska inte behöva krypa och böja sig för att använda viktiga arbetsredskap. Numera finns smarta skrivbord där man kan stuva undan adaptrar och sladdar i en sorts ficka undertill på bordet, så slipper man trasslet och det blir dessutom snyggare. Vilken modell på skrivbord du väljer beror såklart också på om du har en laptop eller stationär dator.

Om du inte kan hitta det perfekta skrivbordet som motsvarar dina behov, ta då till det äldsta tricket i boken och tillverka ett eget. Du behöver inte vara snickare för att klara av denna uppgift utan det räcker med att t.ex. köpa två hurtsar och en skiva och bara stapla som du själv finner lämpligt.