Att köpa matbord - viktiga saker att tänka på

Försök att hitta ett matbord du är nöjd med under lång tid, även om det inte är det lättaste. Ett bra råd är att inte köpa ett bord du måste vara rädd om. Bord som får permanenta fläckar av minsta lilla vattendroppe eller märken i form av repor och inristningar kanske är hur snygga som helst. Men de brukar ändå ge upphov till tråkigheter då det är omöjligt att inte spilla eller tappa minsta lilla sked på ett matbord. Att vara nervös för att gästerna ska förstöra bordet eller behöva säga till barnen att ständigt vara försiktiga är inte kul och förtar glädjen med det som faktiskt är meningen med ett matbord, nämligen att sitta ner och njuta av maten.

Ett stadigt bord är av yttersta vikt. Fundera över hur många ben bordet bör ha. Ett ben i mitten är snyggt men blir det tillräckligt stadigt? Tjocka ben kan vara vackert men kommer då någon att behöva sitta en bit ut från bordet när man har många gäster? En annan sak som är viktig att fundera över är huruvida man kommer att vilja kunna fälla ut matbordet så att fler får plats? Kanske är man inte ett fan av sådana bord och föredrar att låta några middagsgäster slå sig ner i vardagsrummet i stället.
Material och stil på matbordet - shabby chic eller modernt?

Vilket material och stil matbordet ska ha får avgöras av den övriga stilen i köket (eller det rum som bordet står i). I ett lantligt kök kanske man vill ha ett lantligt matbord. Eller blanda gammaldags möbler med lite romantik och du har shabby chic. Glöm dock inte bort att det ska vara praktiskt. Glasbord i köket är supersnyggt men kommer du att orka rengöra det så ofta som krävs? Furu har en fantastisk lyster men är mjukt och repas lätt. Allt trä i ett rum bör, om möjligt, ha samma eller liknande träslag. Innan du börjar inreda, ta reda på vad olika träslag kostar så att du kan bestämma dig för vilka priser som är okej.