Klaffbord - bra typ av bord som spar plats

Klaffbord är perfekta i rum där det är ont om plats. Många lägenheter har så kallade arbetskök och där kan det vara väl optimistiskt att tro att man ska kunna sitta och äta. Men med ett klaffbord kan det faktiskt bli möjligt. Oftast är det som en halv bordsskiva som inte lika mycket plats på sidan mot väggen och undertill då det inte har några ben. Men det fiffigaste av allt är att man kan fälla upp det mot väggen när det inte används. Har man sedan kanske bara ett par pallar i stället för stolar kan man utnyttja de begränsade ytorna maximalt. Men man skulle också kunna kalla matbord med utfällbara ytor för klaffbord.

Små köksbord kan konstigt nog vara mycket svåra att få tag i och ofta får man vända sig till antikvariat. Då kan klaffbordet vara ett bra alternativ. Det är också perfekt i många sommarstugor. Innan du sätter fast klaffbordet, kontrollera om det går ledningar i väggen. Ta också reda på om väggen är lämplig att borra i över huvud taget. Vissa material kan vara näst intill omöjliga att komma igenom, andra smular sig så att det är svårt att få skruvar att fästa utan speciella typer av plugg. Vissa väggar kräver slagborr.

Bygg ett eget klaffbord

Man kan lätt tillverka ett klaffbord själv men det är viktigt att det blir stadigt och inte för tungt med tanke på att det inte kommer att ha några ben. Kom ihåg att det helst ska tåla tunga saker såsom kastruller och stekpannor. Vissa klaffbord har en stång utefter väggen varifrån ett stöd fälls ut för att göra det stadigare. Fundera ut på förhand innan köp eller tillverkning hur många människor som ska kunna rymmas vid bordet.